Rola komisarza wyborczego w postępowaniu w sprawie protestu wyborczego w wyborach samorządowych - Pyrzyńska, Agata (Studia Wyborcze, 2019)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest zagadnienie roli komisarza wyborczego w postępowaniu w sprawie protestu wyborczego w wyborach samorządowych. Zgodnie bowiem z Kodeksem wyborczym komisarz wyborczy występuje w tym postępowaniu, obok przewodniczących właściwych komisji, jako uczestnik z mocy prawa. W pierwszej części pracy rozważaniom poddano związek pomiędzy pozycją prawną komisarza a specyfiką postępowania protestowego. Druga część artykułu odnosi się natomiast do udziału komisarza w tym postępowaniu oraz omawia szczególne przesłanki przemawiające za ujęciem go w takiej właśnie roli.