Głosowanie za pośrednictwem Internetu w Estonii - Lipień, Aleksandra (Studia Wyborcze, 2019)
W artykule zostało przedstawione głosowanie elektroniczne w wyborach i referendach na przykładzie Estonii. Wybór tego państwa nie jest przypadkowy. Należy ono bowiem do grona liderów w rozwijaniu elektronicznych sposobów głosowania. Doświadczenia estońskie mogą zatem stanowić inspirację dla polskiego ustawodawcy w sytuacji, gdyby podjął on próbę wprowadzenia tego sposobu głosowania. Autorka wskazuje powody wprowadzenia głosowania elektronicznego w Estonii i sposób jego wdrożenia, biorąc pod uwagę stanowisko estońskiego Sądu Najwyższego w tej sprawie. W artykule szczegółowo opisano procedurę głosowania tą metodą, a także przedstawiono mocne i słabe strony jej działania w Estonii.