Przekazy medialne jako mechanizmy kształtowania społecznej oceny polityków na przykładzie polskich wyborów prezydenckich w 2015 roku - Puzio, Michał (Studia Wyborcze, 2019)
Głównym celem prezentowanego artykułu było dokonanie szczegółowej analizy przekazów medialnych rozumianych jako mechanizmy wsparcia lub pogorszenia społecznej oceny polityków i ugrupowań politycznych w trakcie kampanii wyborczych. Polem badawczym autora była polska kampania prezydencka z roku 2015. Pierwsza część opracowania została poświęcona zjawisku mediatyzacji życia społeczno-politycznego. Następnie, w ramach charakteryzowanej kampanii, przedstawiony został podział polskich mediów na media mainstreamu i media prawicowe, jak również ich sposób prezentowania kandydatury Andrzeja Dudy oraz partii Prawo i Sprawiedliwość, jako działania wspierającego lub dezawuującego. Potwierdza to tezę autora, że polska kampania prezydencka z 2015 roku stała się podręcznikowym przykładem zjawiska stronniczości mediów podczas permanentnie trwającej walki politycznej. W ramach konkluzji przedstawionej analizy autor stwierdza, że działania mediów przychylnych przyczynić się mogą do wyborczej wygranej i polepszenia wizerunku polityka, pomimo spektakularnej niechęci wrogich mu mediów.