Kulinaria we frazeologii śląskiej

http://doi.org/10.26485/RKJ/2017/64/17

Autor

  • Lidia Przymuszała Katedra Języka Polskiego, Wydział Filologiczny, Uniwersytet Opolski

Abstrakt

Pożywienie jako jeden z najważniejszych składników egzystencji człowieka, oprócz swej podstawowej funkcji zaspokajania głodu, jest również istotnym elementem kultury oraz struktury semantycznej języka – o czym świadczą liczne językoznawcze opracowania tego wycinka polskiej leksyki. Celem artykułu jest zaprezentowanie i omówienie wybranych śląskich związków frazeologicznych, w których komponentem jest wyraz należący do kategorii kulinariów, rozumianych jako gotowe potrawy, będące wytworem sztuki kulinarnej lub jako wszystko to, co związane jest z przyrządzaniem i gotowaniem potraw. Omawiane frazeologizmy mogą zatem zawierać komponent będący nazwą konkretnej potrawy, jej składników, napojów czy naczyń kuchennych lub czynności związanych z przygotowywaniem potraw. Artykuł ma na celu pokazanie obrazu pewnego wycinka rzeczywistości utrwalonego we frazeologii gwarowej oraz wskazanie funkcji jakie pełnią związki wyrazowe zawierające w swym składzie nazwy kulinariów.

Pobrania

Opublikowane

— zaktualizowane 2018-12-08

Jak cytować

Przymuszała, L. (2018). Kulinaria we frazeologii śląskiej: http://doi.org/10.26485/RKJ/2017/64/17. Rozprawy Komisji Językowej, 64, 247–264. Pobrano z https://czasopisma.ltn.lodz.pl/Rozprawy-Komisji-Jezykowej/article/view/154

Numer

Dział

Artykuły